TITLE

Saturday, 29 August 2015



AYAM UNGKEP

Bahan- bahan

1 ekor ayam
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inchi halia
1 inchi kunyit hidup
1 inchi lengkuas
1 batang serai
1 sudu ketumbar,jintan halus,jintan kasar
sedikit belacan
1 sudu kecil garam @ secukup rasa
secubit ajinomoto
1 sudu kecil gula
10 biji lada kecil
asam jawa
minyak masak
air

cara-cara 

potong 1 ekor ayam menjadi 12 ke 8 ke sukahati yang penting potong jangan tak potong pulak yer. blender bawang merah,bawang putih,kunyit,halia,lengkuas,serai,ketumbar,jintan2, lada dan belacan sekali. Panaskan minyak tumis bahan-bahan yang telah diblender sehingga garing, setelah garing masukkan ayam, masukkan air,asam jawa,garam,gula dan ajinomoto. Masak hingga mendidih dan siap.


Create by shahidah binti saleh

No comments:

Post a Comment