ok..hari ni kita nak bagi resepi yang senang tuk makan malam..erm...Sardin..sedapnya..pucuk ubi pun sedap..di gabungkan lagi tambah sedap...jom kita tgk bahan n mula memasak...
Bahan-bahan ( satu family - 6 org )
1 tin besar sardin cap ayam
20 helai daun pucuk ubi (d simpul)
bawang merah
bawang putih
halia
2 inci kunyit hidup
11 tangkai cili api (ikut suka)
santan dr 1 biji kelapa
asam keping
perasa
garam
gula
Cara-cara
tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan cili api, dh hancur msukkan sedikit garam kasar.
msukkan bahan tumbuk td ke dlm periuk dan tuangkan santan
masukkan pula sardin tin dan jerang kuah atas api
bila dah mendidih, msukkan pula pucuk ubi yg telah d simpul tadi. Rasakan masam dan masinnya dan masak hingga pucuk ubi tadi lembut..
kredit gambar dari http://maszull.blogspot.my/2014/04/resepi-masak-lemak-cili-api-sardin.html
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment