Puding Karamel yang Yummy...
Salam...Hai kita meet again...chewah...speaking kono..ok..untuk resepi hari ni, kitaorg nak bg resepi yang kira senang and selalu kita buat kat umah..memang sedap and marvelous la kalau dah siap masak.kikiki...ok..trus to the resepi la..
Bahan-bahan ( saiz:16 cm )
400ml susu segar/susu cair (kita selalu guna susu segar marigold)
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara-cara
Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk lain masukkan susu. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
Dah siap...senang kan..mak mertua and ipar kita suka makan puding ni.hihihi..suami kita pun suka..kira puding ni jd feveret kita la kat umah.. pasni bolehlah korank cuba kat umah..selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment