TITLE

Tuesday, 1 September 2015



Resepi Bingka Ubi kayu

Salam everybody..ok..ari ni kita nak post resepi yang simple juga tapi sedap d makan..hihihi...nak yang simple jer kan..mestilah nak yang simple sbab kita tak de masa nak masak yang heavy2 ni..hihihi..ok..kita trus menghadap resepi bingka kita..

 RESEPI BINGKA UBI KAYU

Bahan-Bahan:
Bingka Ubi Kayu

    4 cawan ubi kayu kuning yg telah diparut/sagat 
    3/4 cawan gula pasir
    2 cawan santan pekat
    sedikit garam
    sagu dari ubi kayu


Cara-cara

    1.Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
   2. kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
    3.setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
   4. air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
   5. setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu (pati akan mendap di     dasar besen)
  6.  kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
   7. tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
   8. bakar dlm oven 175C selama 1/2jam atau sehingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2


No comments:

Post a Comment