TITLE

Friday, 11 September 2015

hati ayam masak kicap

Bahan-bahan :
  • 6 ketul hati ayam (dibersihkan dan direbus bersama sedikit garam)
  • 1 labu bawang besar (dimayang dan digoreng sedikit)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 inci halia (dicincang)
  • 5 biji cili padi (diketuk)
  • 2 sk serbuk lada hitam
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1/2 kiub pati ayam (dibancuh sedikit 1 sb air @ boleh guna stok ayam)
  • hirisan daun sup/daun ketumbar
 Cara-cara :
  1. Toskan hati yang sudah direbus dan gaulkan bersama serbuk lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 20 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan halia hingga perang. Masukkan hati dan sedikit air. Kacau rata-rata dan biarkan mendidih seketika.
  3. Kemudian masukkan kicap manis, sos tomato, bancuhan pati ayam serta cili padi. Boleh tambah garam dan gula jika perlu. 
  4. Akhir sekali masukkan cili merah dan daun sup/daun ketumbar. Masak hingga kuahnya sedikit pekat. Tutupkan api dan gaul2kan dgn bawang besar. Hidangkan.
  5. Sedia utk dinikmati.


No comments:

Post a Comment