hati ayam masak kicap
Bahan-bahan :
- 6 ketul hati ayam (dibersihkan dan direbus bersama sedikit garam)
- 1 labu bawang besar (dimayang dan digoreng sedikit)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1/2 inci halia (dicincang)
- 5 biji cili padi (diketuk)
- 2 sk serbuk lada hitam
- 1 sb sos tomato
- 1 sb kicap pekat
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1/2 kiub pati ayam (dibancuh sedikit 1 sb air @ boleh guna stok ayam)
- hirisan daun sup/daun ketumbar
Cara-cara :
- Toskan hati yang sudah direbus dan gaulkan bersama serbuk lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 20 minit.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan halia hingga perang. Masukkan hati dan sedikit air. Kacau rata-rata dan biarkan mendidih seketika.
- Kemudian masukkan kicap manis, sos tomato, bancuhan pati ayam serta cili padi. Boleh tambah garam dan gula jika perlu.
- Akhir sekali masukkan cili merah dan daun sup/daun ketumbar. Masak hingga kuahnya sedikit pekat. Tutupkan api dan gaul2kan dgn bawang besar. Hidangkan.
- Sedia utk dinikmati.

No comments:
Post a Comment