Bertemu kembali semua rakan blog...harap u alls akan sentiasa teruja dengan semua resepi2 simple yg geng kami upload...upload geng jangan x upload...markah tuhhh hahahaha...apa lagi Dayang n Ida jom masakkkk....jgn risau rakan blog kami akan hari2 upload resepi yg terkini dan tersedap utk korang semua..Miss Rina jgn lupa tau tgk resepi yg kami uploadkan ni hehe jom sama2 cuba...Resepi yg kami upload setanding Chef terbaik di Malaysia...Berangan nak jadi Chef di hotel terkenal, tapi cuma dapat jadi Chef di dapur rumah jelahhh... huhuhuhu

Udang Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
- 1 kilogram Udang Besar
- 3 ulas Bawang Kecil
- 3 ulas Bawang Putih
- 20 biji Cili Api
- Kunyit sebesar ibu jari
- Garam secukup rasa
- Santan
Cara Membuatnya:
1. Kisar atau tumbuk bawang kecil, bawang putih dan cili api sehingga hancur.
2. Masukkan udang dan bahan-bahan yang telah dikisar. Campur dua cawan air dan garam secukup
rasa .
3. Kacau sehingga udang berubah menjadi merah. Masukkan santan.
4. Kacau sehingga masak. Kalau nak masukkan kacang panjang pun boleh.
5. Hidangkan.
*** Tujuan udang dan bahan yang telah dikisarkan dimasukkan sekali adalah untuk membolehkan perisa bahan-bahan terebut menyerap masuk ke dalam udang. Kalau tidak udang akan berasa tawar.
Cuba tau...bukan sekadar lihat....klik dan cuba...
No comments:
Post a Comment