Bahan-bahan
- 1 Bungkus Laksa
- 1 kg/ 6-7 ekor Ikan kembung/Ikan Sardin @ Ikan Selayang (Saya prefer Ikan Sardin @ Ikan Selayang sebab isinya banyak dan juga rasanya lebih manis. Kalau yang segar tu, tak payah tambah gula mahupun penambah perisa yang lain dah.)
- 1 biji bawang besar
- 2 ibu jari belacan
- 1 senduk cili kering/cili kisar (kalau suka pedas letak lebih)
- 2-3 keping asam keping (Ikut berapa banyak kuah yang kita nak buat itu, takut nanti terlebih masam)
- 2 bunga kantan - dibelah 4
- 1 ikat daun Kesum
- Air Rebusan Ikan / Air
- Garam
- Penambah Perisa
Bahan hiasan (OPTIONAL)
*Nak letak boleh, tak letak pun tak apa.
- Telur - dibelah dua.
- Timun - dihiris
- Salad/ Kobis - dihiris
- Bawang besar - dihiris
- Limau kasturi - dibelah dua.
- Daun pudina - dihiris
- Cili padi - dihiris
- Nenas - dipotong dadu. (Bila makan dengan laksa, rasa dia masam-masam, manis, pedas. Sedap. ^___^)
*Ada yang suka letak Petis atau otak udang kan. Jadi boleh lah letak. Tapi saya tak pernah cuba.
Cara-cara
Cara-cara
- Untuk memudahkan kita memasak laksa. Kita rendamkan terlebih dahulu laksa tersebut ke dalam air suam/biasa. Kemudian, baru ikut rebuskan laksa ke atas dapur ya.
- Ikan pula, kita rebus dan ambil isinya. Sebaiknya air rebusan ikan itu kita tak payah buang. Kita boleh guna untuk masak kuah laksa itu nanti. Jadi kita asingkan terlebih dahulu.
- Blend isi ikan itu tadi kemudian asingkan dan kita blend pula tulang ikan dan tapis airnya.
- Kisar bawang besar, belacan dan cili kering/cili kisar bersama air rebusan ikan tadi.
- Masukkan dalam periuk bahan-bahan yang siap dikisar tadi, bersama asam keping, daun kesum dan juga bunga kantan.
- Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih buat seketika. Kita masak kuah laksa dengan api yang perlahan ini supaya, kuah yang dimasak ini lebih tahan lebih lama. Tak cepat basi.
- Masukkan garam dan penambah perisa mengikut kesukaan.
- Sudah siap. Bolehlah anda, menjamu selera. Mudah kan. : )
No comments:
Post a Comment