1/2 biji kobis
1 biji karot
1 biji terung
20 btg kacang panjang
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )
1 paket suhun ( 50 g )
1 paket tauhu kering/ fo chu ( 50 g)
100 g udang basah
1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa
Bahan kisar
1 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang besar
3/4 inci halia
3/4 inci lengkuas
1 batang serai
4 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
Cara penyediaan:
1. Semua sayur2an dibersihkan dan dipotong kecil2.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan santan cair dan kentang. Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.
4. Masukkan santan pekat dan sayur2 an yang lain, suhun, fo chu dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
5. Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment