6 ekor ikan kembung
1½ senduk nasi tempoyak
cili api (ikut suka)
3 batang cili hidup (ikut suka)
sedikit kunyit hidup
bendi (optional)
2 asam keping (kalau tempoyak dah masam tak payah bubuh)
daun kunyit/daun kesom
2 batang serai
CARA:
Ikan disiang dan dibersihkan. Tumbuk cili api, cili merah dan kunyit hidup. Masukkan ke dalam periuk dan bubuhlah air ikut suka banyak mana nak kuahnya. Apabila mendidih, masukkan tempoyak dan kacau jangan bagi tempoyak bergentel. Apabila mendidih, masukkan daun kesom dan daun kunyit (dicarik2) serta ikan kembung. Masukkan juga bendi jika guna. Didihkan perlahan dan rasa. kalau cukup masam, tak perlu bubuh asam keping. Tadi gulai kurang masam, bubuh 2 keping asam keping dan juga garam. Tunggu sampai bendi empuk, padam api.
No comments:
Post a Comment