Bahan2:
1/2 ekor ayam potong ikut kesukaan masing2
3 biji ubi kentang potong 2
1 peket serbuk kurma
1 biji kelapa amik santannya(pekat)
2 labu bwg besar dibelah 4
2 ulas bawang putih diketuk
sedikt kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 sudu besar minyak masak
1 biji cili besar
garam/serbuk perasa secukupnya
Cara2:
1.tumis kulit kayu manis/bawang besar/bawang putih/buah pelaga
2.masukkan rempah kurma dan biarkan atas api sederhana sampai pecah minyak.
3.masukkan ayam dan ubi kentang kacau sebati dan biarkan ayam/ubi empuk.
4.masukkan santan dan masak hingga mendidih dan masukkan garam/serbuk perasa mengikut selera masing2 ye..
5.bila dh masukkan dlm pinggan dan taburkn dgn cili besar/daun sup/bwg goreng sebagai hiasan

No comments:
Post a Comment