TITLE

Sunday, 13 September 2015

Resepi Biskut Semperit



selamat hari sunday..

hai..jumpa lg kita hari ni..wah..kawan2 kita dah bagi resepi nasi goreng USA ngan ikan baung masak lemak cili api...uuu..sedapnya...hihi...ok la..kalau kawan2 kita dah bagi resepi makanan berat..kita plak nak bagi resepi tu sambut hari Raya Haji lagi..kali ni nak bagi resepi biskut semperit..jom usha gambar dulu sebelum usha bahan...hahahha....

 
cam sedap jer kan...

Resepi Semperit Dahlia Sukatan Cawan
Bahan-Bahan
1 cawan mentega /butter
1 cawan gula kisar
2 biji kuning telur
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 sudu teh pewarna kuning ( kalau dah guna tepung kastad tak payah letak)
1 sudu teh esen vanila
hirisan buah ceri merah /hijau untuk hiasan

Cara Membuat Biskut Semperit Dahlia
Putar gula dan mentega.Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.
Ayak ketiga-tiga tepung.Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.Uli sampai sebati.
Tambah tepung jagung jika masih lembik
Sapu dulang dengan butter
Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
Panaskan oven dengan suhu 150  darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.

Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah
Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau
Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat.InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.

erm...belum buat dah rasa sedap..hihi...apapun selamat mencuba..dah cuba kirim lah kat kita..kikiki...

No comments:

Post a Comment