TITLE

Saturday, 26 September 2015

ROTI JALA BERINTI



 Kali ni,mari kita cuba resepi untuk minum petang dengan Roti Jala Berinti.





Bahan2 inti :

 1) Daging cincang (300 gram )
2) Bawang besar, dimayang halus (5 biji )
3) 1 inci (halia , dimayang halus)
4) 25 gram (rempah beriyani)
5) Minyak untuk menumis (sedikit)
6) Garam (sedikit)
7) Gula (sedikit)
8) Telur (5 biji )






Bahan² roti jala :

 1) Tepung gandum (3 cawan )
2) Air (3 cawan)
3) Telur (1 biji )
4) Pewarna kuning (Sedikit )
5) Garam (Sedikit )

Cara² inti :

 1. Buat intinya dahulu. Tumis bawang besar dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan rempah beriyani dan daging cincang. Kacau sehingga daging cincang masak.  Setelah kering dan masak, masukkan garam dan gula.
3. Ketepikan terlebih dahulu.
4. Untuk 3 sudu besar daging cincang yang telah masak, masukkan sebiji telur, digaul rata ketepikan.

Cara² membuat roti jala:

 1. Kisar semua bahan-bahan untuk membuat roti jala.
2. Tapis untuk mengelakkannya berketul.
3. Kemudian Masukkan ke dalam acuan roti jala, dan biarkan masak di atas kuali leper tanpa lekat.
4. Masukkan daging cincang yang diadun bersama telur di atas roti jala, dan lipat roti jala menjadi empat segi.
5. Kemudian Goreng sehingga garing.
6. Roti jala berinti sedia untuk dihidang bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment