
Salam hari ini saya nak memperkenalkan masakan orang johor iaitu asam pedas..rase makanan ni memang win...bagi yang suka asam pedaslah bagi yang tak suka suka-sukakanlah mmg sedap sangat
Asam pedas Ikan duri
Bahan-bahan
1 ekor ikan duridipotong 2-bersihkan
5 batang daun kesum-diambil daun (kat sini payah nak jumpa daun kesum)
2 batang bunga kantan-di potong 2
4 biji bendi
1-2 cawan air asam jawa-ikut suka
2 batang serai di titik
sedikit gula
minyak masak dan garam secukupnya
5 batang daun kesum-diambil daun (kat sini payah nak jumpa daun kesum)
2 batang bunga kantan-di potong 2
4 biji bendi
1-2 cawan air asam jawa-ikut suka
2 batang serai di titik
sedikit gula
minyak masak dan garam secukupnya
Bahan yang di kisar/tumbuk
8 sudu makan cili kisar
5 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit lada hitam
2cm kunyit hidup/sedikit kunyit serbuk 2 cm halia
2 cm belacan
5 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit lada hitam
2cm kunyit hidup/sedikit kunyit serbuk 2 cm halia
2 cm belacan
Bahan tumis
2 biji bawang kecil di hiris
1 biji bawang putih di hiris
1 sudu teh halba campur
1 biji bawang putih di hiris
1 sudu teh halba campur
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumisan hingga naik bau.
2. Masukkan pula bahan kisar dan tumis lagi sehingga sebati.
Bila dah naik bau baru dimasukkan cili kisar.
Biarkan cili naik minyak dengan menggunakan api sederhana. Masukkan garam.
3. Masukkan pula air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air terpulang kepada tuan punya diri samada nak cair atau pun pekat.
4. Bila kuah mendidih baru masukkan ikan dan perasakan garam dan garam, biarkan kuah pekat sedikit.
5. Kemudian masukkan daun kesum, bendi dan bunga kantan.
Biarkan sebentar dan rasa garam dan asam barulah dipadamkan api.
6. Siap untuk di maka
No comments:
Post a Comment