TITLE

Sunday, 6 September 2015

Resepi Kek Batik

Salam semua..

jumpa lagi di ari ahad yang penuh dengan kesibukan kita melayan suami dan anak2 di rumah..ok, resepi hari ni simple jer..tak nak bg puan2 n akak2 resepi yang susah nak buat.." KEK BATIK"...sedap dalam fikiran kita..jom tgk dulu bahan2nya..

Bahan-bahannya

1) 3 cawan milo
2) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa)
3) 1 buku buttercup
4) 1 paket biskut meri (plain)

cara buatnya

1) Cair kan butter dalam periuk.. bila dah cair masukkan susu pekat.. gaul sebati..api sederhana..
2) Pastikan tiada milo yg berketul2..
3) Masukkan biskut yg telah di patah kan ke dalam periuk dan gaul rata..(biskut meri tu boleh patah 4.. patah 2 boleh.. tapi jangan sampai hancur okeh..)
4) Masukkan dalam bekas/Loyang yg sudah dialas dgn plastic.. (letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti)
5) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu..bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras..

Siap.. untuk memudahkan potong boleh keluarkan 30minit before potong..
Boleh la dimakan bersama2 air kosong.. hahaha.. ya la...kan kek tu dah manis tak kan nak minum ngan air manis juga..maunya kaki kudung.kita tak tau ekk...hihih...

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment