TITLE

Sunday, 6 September 2015


Yuhuuuu...sesape yg rasa dirinya ayu...leh cuba buat kuih ni hahahhhaha secantik rupa kuih tu memang menarik dan sedap dimakan...Jom cuba


 KUIH SERI AYU
 
 
 
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
 
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 sudu kecil ovellete
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • pewarna hijau
  • kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam
(  tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)
 
Cara-cara :
 
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati
3. Isikan kelapa putih dalam acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
 
langkah yang paling penting masa pukul telur tu... pukul dulu telur hingga berbuih, baru masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yang lain.
 
 1. pastikan acuan disapu dengan minyak terlebih dahulu.
 
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ada dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
 
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
 
- Saje je letak gambar puteri ayu ni banyak-banyak sebab, suke tengok puteri ayu ni posing,  masa amik gambar ni pun seronok je...hihihi
 
Selamat Mencuba...
 
 



acuan biru puteri ayuku....



lembut mulus je puteri ayu ni

No comments:

Post a Comment