Yuhuuuu...sesape yg rasa dirinya ayu...leh cuba buat kuih ni hahahhhaha secantik rupa kuih tu memang menarik dan sedap dimakan...Jom cuba
KUIH SERI AYU

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
- 2 biji telur
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1 sudu kecil ovellete
- 1 sudu kecil perisa pandan
- pewarna hijau
- kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam
( tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung
gandum)
Cara-cara :
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan
ovellete dan pukul lagi
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna,
pukul lagi hingga sebati
3. Isikan kelapa putih dalam acuan, tekan sikit supaya
mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
langkah yang paling penting masa pukul telur tu... pukul dulu telur hingga
berbuih, baru masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang,
kemudian baru masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi
sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan
bahan-bahan yang lain.
1. pastikan acuan disapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu
berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ada dua jenis acuan puteri ayu
yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye
berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap
dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
- Saje je letak gambar puteri ayu ni banyak-banyak sebab, suke tengok puteri
ayu ni posing, masa amik gambar ni pun seronok je...hihihi
Selamat Mencuba...

acuan biru puteri ayuku....

lembut mulus je puteri ayu ni
No comments:
Post a Comment