Hai...jumpa lagi..ari ni kita rasa nak makan mee kung fu la plak...hihihi..terbayang2 mee tu d fikiran kita...jadi sebelum kita berkung fu kat dapur, kita berkungfu dulu kat pasar tuk cari bahan2nya..jom tgk dulu apa bahan2 tuk masak mee kungfu ni..
bahan2nya..
Bahan Mee –
200gm mee kuning
2 biji telur gred
1/3 sudu teh Knorr cukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kuah –
3 ulas bawang putih diketuk
100gm isi ayam dipotong kecil
5 ekor udang dibuang kulit
2 ekor sotong dipotong bulat
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
2 cawan air
2 sudu makan sos tiram
3 batang baby corn dipotong memanjang
3 tangkai cili padi diketuk
carrot dipotong panjang & halus
hirisan brokoli
hirisan kobis bunga
garam & gula secukup rasa
serbuk lada sulah
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
cara memasaknya plak...
1. Goreng mee, anggaran untuk seorang makan. Panaskan minyak dalam fry pan. Masukkan mee, kemudian masukkan telur dan bahan perasa.
2. Goreng hingga kekuningan, kemudian masukkan ke dalam pinggan dan ketepikan.
3. Buat kuah mee. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau & keperangan. Masukkan ayam, udang & sotong, kacau hingga masak.
4. Masukkan air, garam, gula, sos tiram & perasa, biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah & bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit & angkat.
6. Tuangkan kuah ke atas mee kungfu tadi. Hiaskan dengan hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng & hirisan limau nipis. Sedia untuk dihidang.
mee kungfu yang enak...
rasa cam leceh kan nak masak...tapi kalau dah masak, memang rasa berbaloi ngan rasa nya..tak sia2 kita berkungfu kat dapur..hihihi...apa2 pun selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment